BLIJE KUNST VOOR DE OUDJES

"BLIJE KUNST VOOR DE OUDJES"     

Door Femke Tolsma                                                                             

"Waarom staat dat ding daar?" De oudste bewoner van de Boomberg, de 102-jarige meneer Foyer, loopt zenuwachtig met zijn rollator naar het schilderij waar een doek overheen hangt. Een paar oude dames die vooraan zitten beginnen te giechelen. Foyer gaat de expositie zo openen. "En wat moet ik met dat doek doen ?" 

De expositie "De Bolle Beesten"  van Caroline Paardekooper is vanaf vandaag, 27 mei 2013, te zien in verzorgingscentrum Hilverzorg de Boomberg in Hilversum. De Bolle Beesten zijn allemaal ronde dieren in felle kleuren. In het restaurant op de eerste verdieping wordt de expositie geopend. De bewoners strompelen, sommige druk kletsend met elkaar, naar binnen. Ze zijn allemaal erg enthousiast dat er iets gaat gebeuren in het tehuis. Meneer Foyer opent de expositie samen met Ben Hammer, lid van Raad van Bestuur van HilverZorg. Dit is de eerste expositie in het kader van "kunst in de Boomberg".

Paardekooper was gevraagd een schilderij te kiezen voor de opening. Ze heeft gekozen voor een "Bol Beest"dat gebasseerd is op haar eigen kat, die waarschijnlijk deze week overlijdt. "Bolle Beesten zijn allemaal erg kleurrijk, maar deze van mijn kat juist niet." Met en beetje hulp van locatiemanager Marlous van der Velde en van de kunstenares lukt het meneer Foyer zijn toespraak te houden en de expositie te openen. Als hij eenmaal begint met praten is hij bijna niet meer te stoppen.

Als de opening achter de rug is blijven bijna alle bewoners nog in het restaurant zitten . Ze vinden het veel te leuk dat er hapjes en drankjes worden uitgedeeld. Mevrouw Mulder denkt dat ze zelf ook wel zulke schilderijen als de "Bole Beesten" had kunnen maken. "Je koopt een doek, je kwakt er rood en blauw overheen en je hebt zo'n schilderij." Toch vindt ze het wel knap van de schilderes. "Het is simpel, maar je moet er toch maar op komen."

Een enkeling waagt het er op en gaat wel naar boven om de expositie te bewonderen. Met de lift natuurlijk, want de trap is iets te veel van het goede. Lachend om een kikkerschilderij komt mevrouw Bruijn achter haar rollator de hal binnen gelopen. "Die kikker heeft zo'n blij bekkie, ik moet er om lachen als ik er naar kijk." En dat is voor Paardekooper het belangrijkste. "Als de mensen er vrolijk van worden, dan ben ik al blij."

Femke Tolsman

Student journalist 

tolsmafemke@gmail.com

                                                                                                                                                                               

Terug naar alle berichten